Блог

ЗАЩО МЛМ Е ЕДНА ДОБРА ВЪЗМОЖНОСТ?

ЗАЩО МЛМ Е ЕДНА ДОБРА ВЪЗМОЖНОСТ?

Споделете

България стана една от държавите, в която много хора вече търсят възможности за развитие. Разбира се развитието има много измерения. Но практиката показва, че 76% от успелите хора по света са предприемачи и имат собствен бизнес. Най-достъпния (не казвам най-лесния) начин човек да стане предприемач, ако не разполага с много пари, а има амбицията да постигне високи (или дребни-средни) резултати в живота си помагайки на други хора да направят същото, е Мрежовия маркетинг.

 Според Уикипедия „Маркетингът на много нива (ММН, на английски: Multi-level Marketing, MLM) е маркетингова стратегия, в която хората, които отговарят за продажбите, получават финансова компенсация не само за лично осъществените продажби, но и за продажбите на други хора, които те са поканили в бизнеса.“

Аз бих направил едно уточнение: МЛМ е част от индустрията Директни продажби, която съществува от над 100 години, в момента създава около 200 млрд долара годишно от 100 млн дистрибутора. А тази част от Директните продажби наречена МЛМ, бележи началото си през 1959-та година. На много от компаниите с МЛМ маркетинг фокусът им е продажбата през завишени с различни проценти продукти (или услуги) в красив цветен каталог. И именно това е причината те да бъдат обединени с индустрията Директни продажби.

Докато днес целта е да се създават клиенти, които да си купуват директно от производителя на нулева цена и при желание да ползват възможността да създават  мрежа от други такива. Или просто да работят в рекламния отдел на дадената компания. А това аз го наричам Директни покупки – клиентите (на компанията) си купуват директно от производителя, в следсвие на което се създава оборот, от който процент се заплаща на всеки участник в този оборот.

Т.е клиента отново си е клиент, но с възможност да ползва по-високо качество на по-ниска цена. И когато става въпрос за ежедневни продукти, необходими на всеки и влияещи върху здравето, на все повече и повече хора този модел им допада. Качеството е високо, защото то само по себе си създава лоялни клиенти на тези компании, а не многото реклама по телевизиите. Цената е по-добра защото се спестява изкуственото оскъпяване по така наречения „път на продукта“ чрез веригата от търговски посредници.

Срещам много хора, за които МЛМ означава грабване на чанти с тубички и продукти и започване на звънене по вратите или по телефоните. Да, така е започнала индустрията Директни продажби, за да може дистрибутора да спечели от надценката. Но днес тя е еволюирала в МЛМ предлагане, което вече е възможност за предприемачески бизнес и той се изгражда както всеки друг бизнес. Просто има предимството да се стартира с минимални средства, с готова безплатна система на работа и в свободното ни време. Което го превръща в един достъпен модел за развитие на предприемачеството.

И тъй като този бизнес започва в Америка, там има най-много примери за хора, достигнали фантастични резултати. 40% от предприемачите в страната на капитализма са изградили бизнеса си именно в индустрията Мрежов маркетинг. 

Днес в България МЛМ индустрията все още е непозната и не се дели в съзнанието на хората от Директните продажби. 9 от всеки 10 човека смятат, че няма разлика или асоциират МЛМ с някой от многото краткотрайни паразитни модели минали през страната.

Но факта, че сериозни бизнесмени започнаха да я откриват за себе си и да идват в тази фантастична индустрия означава, че тази огромна ниша в България започва да се запълва. Вече и в България има примери за успешни предприемачи в МЛМ, които от години запълват тази празнина и вече генерират обороти от няколко милиона лева на година. Не е далеч и времето, в което ще се появят хора, създаващи по няколко милиона лева оборот на месец. И дори пазара в България да не е кой знае колко голям, ако се доверите на компании с история минимум 10 години, то тя ще е международна и ще ви дава достъп и до много други пазари.

Вижте някои факти:

предложение с мен 2

Споделете