Блог

СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ… НИЕ СМЕ НА ПРАГА НА НОВА МАТРИЦА…

СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ… НИЕ СМЕ НА ПРАГА НА НОВА МАТРИЦА…

Споделете

Моят пост относно Новия статут на мрежовия маркетинг на световната арена предизвика жив интерес. Ето ви едно интересно продължение по темата:

Наскоро четох една статия от бразилския автор Густаво Танака, който се опитва да създаде нов модел, нова система и така  да помогне за създаването на нова икономика. Статията е в силно съзвучие с очевидните промени в света и моделите на предприемачество.

Светът глобално се променя и никога повече няма да бъде същия. И тези, които не го осъзнават, ще изостанат много назад…..

maxresdeрfault 675x380

Прочетете тази статия внимателно и до край.

Нещо необичайно се случва в целия свят. А много от нас дори не забелязват

Много от нас не осъзнават това, но в света се случва нещо необичайно. Преди няколко месеца аз се освободих окончателно от рамките на стандартното общество. Счупих оковите на страха, с които ме бяха приковали към системата. От тогава виждам света от различен ъгъл: всичко се променя, но повечето от нас не знаят и не го забелязват. От къде знам, че светът се променя? В тази статия ще ви посоча поне осем факта, които потвърждават това.

1. Хората вече не са в състояние повече да приемат съществуващия модел на трудова заетост

Ние стигнахме предела. Хората едва удържат на темпото на работа в големите корпорации. Те не виждат целите си, а някои от тях буквално вият от отчаяние. Напускат. Иска им се да захвърлят всичко. Погледнете: мого от тях се опитват да започнат нещо свое, взимат си творческа почивка. А колко хора се намират в депресия, свързана с работата им? Колко са пострадалите от професионалното претоварване?

2. Моделът на предприемачество също се променя

Последните години бяха белязани от избухването на много нови стартиращи компании (стартъпи). Хиляди предприемачи превърнаха гаражите си в офиси, за да реализират своята идея на живота, струваща според тях един милиард. Създателите на тези нови стартъпи са търсели инвеститори, открили са ги и са получили финансиране, а субсидиите толкова са се издигнали в култ, че са се приравнили с наградата Оскар. Но какво се случва след получаването на тези субсидии?
Вие отново ставате наемен работник. В бизнеса ви може да дойдат хора, които не споделят вашите мечти и цели, но сте ги допуснали заради парите – финансирането е било основно условие за вашия стартъп. Такъв тандем обикновено е болезнен за бизнеса. В днешно време истински добрите идеи не се реализират, защото моделът за търсене на пари много често работи срещу самата идея. Необходимо е да намерим нов начин за правене на бизнес и има много хора, които вече започнаха търсенето на нови варианти.

3. Възходящ ръст на сътрудничествата

Много хора откриха, че няма смисъл да правят каквото и да е сами. Много хора се отрекоха от безумния принцип «всеки сам за себе си». Спрете, направете крачка назад и помислете. Не е ли абсурдно това, че 7 милиарда човека, живеещи на една планета, са толкова отдалечени един от друг? Какъв е смисъла да правите нещо, ако така ще обърнете гръб на хиляди, милиони хора – на вашите съседи например. Винаги ми става тъжно, когато се сетя за това. За щастие всичко се промени. Стана прието да се обменят идеи и хората да си сътрудничат. И това разкри нови насоки – съвместна работа, помощ и взаимна подкрепа. Тези промени ме разтърсват до дъното на душата ми – те са прекрасни.

4. Накрая разбрахме какво е това Интернет

Интернет – нещо толкова вълшебно, а едва след толкова много години проумяхме неговата сила. С Интернет света се разкри, паднаха стените, приключи разделението и започна сътрудничеството и взаимопомощта. Някои нации извършиха истински революци. Такива революции като Арабската пролет се случиха като хората се организираха срещу системата, използвайки Интернет като комуникативен център и катализатор. В Бразилия едва сега започваме да използваме Интернет за нашите цели. Интернет  разруши възможността за контрол на масите. Големите медийни тръстове отразяват новините както им е удобно, в зависимост от това, какво искат да ни внушат. Медиите пишат това, което им е удобно, Но те вече нямат монополо върху информацията. Ти вече следиш това, което искаш. Ти сам контактуваш с тези, с които искаш. Ти проучваш всичко, което поискаш.  С помощта на Интернет малкия човек повече не е безмълвен. Появи се неговия глас. Анонимните станаха известни. Светът стана общ. Системата всеки момент може да рухне. 

5. Идеята за свръх-консумация е разрушена

Бяхме във властта на културата на потребление толкова дълго, колкото изобщо това е възможно. Купувахме всеки възможен продукт – нов автомобил, последния айфон, водещи марки, дрехи, обувки, всякакви дреболии, стотици и хиляди вещи – всичко, което можем да държим в ръце. Опитвайки се да вървят срещу тълпата, пионерите на анти-потреблението разбраха, че пътя не е да вървят против тълпата, а да вървят далеч от нея. Умерено потребление, бавен живот и бавна храна –  ето само няколко вида взаимодействия с обкръжаващата среда, които като контраст показват колко „абсурдно“ можем да управляваме живота си. Много хора не ползват автомобили. Малцина не харчат повече пари от необходимото. И все повече хора си разменят дрехи, купуват стоки втора употреба, съвместно използват техники, автомобили, заедно наемат квартири и офиси. Всичките тези вещи, които ни налагат, не са ни нужни. А това ново осъзнанаване може да доведе до банкрут всяка компания, която се крепи на потреблението.

6. Здравословна и органична храна

Хранехме се с всичко, което изглежда годно за консумация! Продуктите бяха вкусни, нали? – Супер. Толкова се бяхме отдалечили от реалността, че компаниите-производители започнаха да ни продават на практика отрова вместо храна, а ние нищо не казахме. Но някои хора се осъзнаха и започнаха да се хранят със здравословна и органична храна. И тази тенденция само се увеличава. Но какво отношение има всичко това към икономиката и работата? – Пряко разбира се. Хранителната промишленост е една от основите на нашето общество. Ако променим нашето мислене, навиците ни на хранене и начина на потребление, корпорациите ще започнат да откликват на промените и ще започнат да се адаптират към новото търсене на пазара. Малките фермери отново ще имат значение и ще намерят място във веригата на производство. Та хората много отдавна си отглеждат плодове и зеленчуци дори в апартаментите. И формата на икономиката малко по малко вече се променя.

7. Пробуждане на духовността

Колко ваши приятели практикуват йога? А какво ще кажете за медитацията? Сега се върнете преди 10 години. Колко хора познавахте тогава, които се занимаваха с такива практики? Духовността много дълго време беше само за ексцентрици, обсебени от мистика и езотеризъм. Но и тази тенденция, за щастие, също се промени. Ние доближихме границата на разумното и рационалното. Дадохме си сметка, че единствено с помощта нашето съзнателно мислене можем да възстановим живота си.

Сигурен съм, че и вие искате да управлявате живота си самостоятелно и това се случва точно сега. Вие искате да разберете как работи всичко: как се регулира живота, какво се случва след смъртта, каква е тази енергия на мислите, за която толкова много се говори, какво е това квантова физика, как мислите стават материални и създават усещане за реалност, какво представлява съвпадението, какво е това синхронност; защо работи медитацията, как можем да се лекуваме без лекарства, а само с помощта на ръцете и как работи алтернативната медицина. Някои компании провеждат сеанси с медитация за своите служители. Дори в училищата започнаха да учат как се медитира. Помислете върху всичко това.

8. Тенденции към извън класно образование

Кой е измислил съществуващия модел на образование? Кой избира уроците, които децата трябва да посещават? Защо сме длъжни да учим именно тези уроци по история и защо не ни преподават истините за древните цивилизации, които са били преди хиляди години на Земята? Защо децата са длъжни да следват този набор от правила? Защо трябва да седят тихо и да слушат мълчаливо?  Защо са длъжни да носят униформи? Какви са тези тестове и как те доказват, че сте изучили предмета? Ние изобретихме и увековечихме модела на преподаване – последователи на система, която превръща хората в незабележими и стандартни човешки същества. За щастие много хора преосмислиха концепцията на образованието и започнаха да учат децата си вкъщи, записват ги на извънкласно образование и прекъсват ходенето им на училище. 

Възможно е никога да не сте мислили за горепосоченото и дори да сте шокирани от този материал. Но точно това се случва. Хората малко по малко се пробуждат и осъзнават колко безумно живеят в това общество.

Вгледайте се в света около вас и помислете – така ли е наистина?

PS. Gustavo Tanaka, Co-creator, Baobbá Lab. Бразилски автор и предприемач, oригинала на статията в Medium

PS. Постът «Мрежовият маркетинг – с нов статут на световната арена» четете тук:

http://hristiangrigorov.com/index.php/22-2016-09-04-19-56-05

Препоръчвам ви да прочетете и тези статии: Споделете