Блог

СПИРАЛНА ДИНАМИКА – АРХИТЕКТУРА НА ЕФЕКТИВНОТО РАЗВИТИЕ В МЛМ

СПИРАЛНА ДИНАМИКА – АРХИТЕКТУРА НА ЕФЕКТИВНОТО РАЗВИТИЕ В МЛМ

Споделете

Здравейте, в това видео ще ви разкажа за една много, много полезна информация, която може да се прилага и в МЛМ. Когато научих за нея, буквално бях потресен заради нейната актуалност и простота. Казва се “Спирална Динамика”.

Естествено в началото не можах кой знае колко да проумея тази теория, но след това започнах да я изучавам: започнах да чета книги, да гледам тренинги, видеа. Започнах да я изучавам подробно, да я прилагам в моя бизнес и така започнах да получавам и определен резултат в мрежовия маркетинг. Тогава оборота в моя бизнес на месец беше около 10-12 хиляди лева. Но в следствие на тази теория аз получих едно ново разбиране за света като цяло и естествено започнах да пречупвам тези си нови знания през моя опит в мрежовия маркетинг. И така започна да се оформя една невероятно полезна картинка.

Тези свои открития искам да споделя и с вас. Затова непременно изгледайте това видео до края. Това действително е нещо, което вие все още никъде не сте виждали в българоезичното пространство, защото обучения за Спиралната динамика на български аз не открих, а на чужди езици тези курсове струват по няколко стотин долара. Тези курсове дават знание как да се прилага Спиралната динамика в бизнеса, в обществото, в някакви други модели, но няма нито един тренинг, който да е посветен на мрежовия маркетинг. Т.е. как да се развива и как да изглежда пътя на развитие в мрежовия маркетинг. 

И в това видео-обучение ще ви покажа и ще ви обясня това, което самият аз разбрах. Но какво въобще е това „Спирална Динамика“ като за начало? Това е доказан модел на човешкото развитие. Този модела е създаден на основа теорията на американския професор по психология и ученник на Абрахам Маслоу Клер Грейвз.

Той открива тази теория. Какво значи открил, а не измислил?  Това е както Нютон – той не измисля закона за общото привличане между телата, а го открива. Този закон си го е имало винаги. И тук ситуацията е същата – този модел на развитие на човешките ценности си го е имало винаги и Клер Грейвз просто го открива, изучава и описва. Работейки с групи студенти, Грейвз изучавал как се формират убежденията на хората и каква информация влияе на тяхното мнение и поведение – собствения опит и знания? мнението на околните? възгледите на различни авторитети? Започнал изследването си заради популярните по това време концепции за “Психически здравото човешко същество” и “Нормална човешка личност”, за които пишели Фройд, Ериксън, Маслоу и др. видни по това време психолози.  Целта му била да извлече смисъл от противоречащите си една на друга различни концепции в областта на науката за поведението на човека и да разбере как те взаимодействат помежду си.

Експертната му оценка, създадена от изследване върху различни хора от гледна точка на понятието “психически здрава личност” показала, че първо: по различни признаци на неговата теория, хората се разделят на две основни категории: едната е Жертва – променям себе си, за да се приспособя към света, а другата е Експресивна или Изразителна – променям света, като го приспособявам към себе си. И второ: Всяка от тези категории имала първоначално две основни нива, а в след време били открити още няколко.

И така с времето теорията за спирална динамика на ценностите придобила завършения си вид от осем нива на ценности, разпределени в двете основни категории. И тези негови трудове са просто уникални. Какво е това Спирална Динамика? Тази теория ефективно и дълбоко разкрива механизма на еволюцията не само на един човек, но и на група от хора, семейство, бизнес организации, култури, нации, държави, човечество. Тя цялостно показва как въобще се движи развитието на ценностите и съответно въобще развитието на мисленето и интелекта като цяло на нации, народи, цивилизация и т.н., а не само на един човек.

И ако говорим накратко за историята на спиралната динамика, самия Клер Грейвз е живял по времето, когато Абрахам Маслоу представя своята теория за човешките потребности, т.е. пирамидата на Маслоу. По това време тази теория още била много новаторска, трудна била за възприемане и веднага била засипана с много критики. Именно затова Грейвс решил да не повтаря неговата грешка. Решил да не представя на научния свят своята теория за „Спиралната Динамика“ в суров вид, без да има солидни доказателства. И затова от 1952 година той започнал да прави много изследвания, започнал да натрупва експериментални и статистически данни в полза на своята теория, без да оповестява публично нищо. Именно затова чак през 1975 година започнали да се появяват хора като Дон Бек и Крис Ковън, които запознавайки се с тази малко известна теория, били просто поразени от нейната правота и полезност и съответно започнали да я внедряват в бизнеса, решили да започнат да пишат книги и така едва през 1996 година или 44 години по-късно, излиза първата книга за спиралната динамика, която за съжаление все още не е преведена на български. И днес по целия свят те имат много и различни последователи – учени, тренери, психолози, хора, които благодарение на тази книга работят с организации, с огромни корпорации, помагайки им да се издигнат на съвършено ново ниво и на развитие, и на обороти, и на организиране на процесите. И всичко това благодарение на „Спиралната Динамика“.

Имайте предвид, че това е една много сложна материя, която се използва дори на нива правителства. И само от един подобен материал не може да се разбере до колко дълбока и всеобхватна е тя като приложение и разбиране за процесите на развитие. Но приемете този материал като посочване на една врата, през която можете сами да влезете и да откриете за себе си какво се крие зад нея. В това видео искам да ви покажа как Спиралната динамика може да ви помогне да разберете по какъв начин да се развивате в мрежовия маркетинг. Ето вижте как изглежда тази спирала…

посочвам надолу 2
Абонирайте се за моя Messenger бюлетин, за да получавате новите ми статии първи. От тук: 
предложение с мен 2

Споделете