Блог

С КАКЪВ БИЗНЕС ДА СТАРТИРАМЕ СОБСТВЕН ПРОЕКТ

С КАКЪВ БИЗНЕС ДА СТАРТИРАМЕ СОБСТВЕН ПРОЕКТ

Споделете

Здравейте приятели!

Днес ще поговорим по темата какъв бизнес да изберем, когато искаме да започнем собствен проект. Стартирането е най-трудния период във всяко начинание и бизнеса не е изключение. Ще се постарая да ви помогна. В тази статия ще ви разкажа: 

След години можете да гледате на този етап в живота си с лека насмешка. Ще си спомните колко наивни и невинни сте били,   колко незначителни са били проблемите, които по това време ви се е налагало да решавате.

Но така ще мислите след време. А в самото начало вашия бъдещ проект ще ви се струва като една огромна планина, в подножието на която сте застанали и какво има на върха ви е абсолютно неизвестно. И много малко хора си представят какъвще бъде бизнеса им след 5 или 10 години.

В тази връзка винаги са ми били интересни историите на някои водещи световни корпорации. Трудно е да се повярва, че най-голямата в света социална мрежа Facebook е създадена от двама студенти в общежитие, а световно известната марка Apple започва своя път с компютър, сглобен в един гараж от Стив Джобс. Кой знае, може би след 20-30 години именно вашият бизнес може да служи като пример за история на успеха и всеки човек персонално ще знае това, за което вие сега само мечтаете. 

Защо хората започват собствен бизнес?

Това, за което говорих по-нагоре. ще бъде след време, а в основата на всичко, разбира се, стоят причините. Никой не става предприемач просто така. За всяко действие има причина.

Прието е да се смята, че мотивацията е необходима само на служителите, за да увеличат производителността на труда и, съответно, ръста на печалбата на предприятието. Но всъщност мотивацията за собственика е не по-малко важна, тъй като от нея зависи не размера на печалбата, а оцеляването на неговото потомство.

Да разгледаме какво най-често принуждава хората да започнат свой бизнес:

1. Пари

Да увеличим дохода си е възможно и на нашата работата, когато работим за друг. Но там винаги има една определена граница на заплатата ни, която никой не може да прескочи. И само собственият бизнес, по отношение на развитието, дава неограничен потенциал.

Занимавайки се със собствен бизнес, вие винаги имате възможност да го разширите, да увеличите производството, да увеличите асортимента, да излезете на нови пазари, да откриете филиали и така постоянно да увеличавате дохода си

Дори случаите, когато вашата ниша напълно е изчерпила своя потенциал, вие имате възможност да назначите директор на заплата, а своите усилия да пренасочите към нов проект. Именно по този начин вие нямате никакви граници и предели. 

2. Време

Лично за мен това е главния мотивиращ фактор. Времето никога не достига. Иска ти се да бъдеш със семейството, иска ти се да печелиш повече, иска ти се да попътешестваш, да отскочиш до роднините и т.н. Иска ти се всичко, но… когато работиш на някакво работно място, ти имаш 1 месец отпуск в годината. Хайде направи всичко през това време, ако можеш… 🙂

Ставайки притежатели на свой собствен бизнес, ние едновременно с това ставаме собсвеници и на своето време. Идеалният вариант е когато бизнеса ни функционира пълноценно, но без наша пряка намеса. Когато всички функции изпълняват други хора, а ние само получаваме печалбата. Разбира се, да имате веднага такъв смазан механизъм няма как да стане. Но отделяйки определено количество време, сили и енергия, ние можем да го построим.

Дори хората на свободна практика, за които никой не работи като например докери, общи работници, превозвачи и т.н., всъщност са много по-свободни от който и да е наемен работник. Те сами решават кода да вимат поръчка и кога да почиват.

3. Жажда за победа

Тези, които са се занимавали със спорт ще ме разберат лесно, а мисля че и за останалите няма да е трудно. Спомнете си какви усещания и вълнения, какво чувство на щастие имахте когато спечелвахте някаква победа – в училищна олимпиада, в някакви игри, във футболен мач или в някакви съревнования. Дори личният рекорд, поставен по време на тренировки и за който никой не разбира, колко радост е доставял в живота ви.

Бизнесът също е спорт, в който постоянно имате предизвикателства и печелите малка или голяма победа всеки път, когато достигате до целите си, преминавайки през всички трудности.

Да станете предприемач без мотивация за победа няма абсолютно никакъв смисъл.

Как да открием идея за бизнес?

Заради какво си заслужава да започнем бизнес? – естествено заради добра идея. Най-добрата идея за бизнес се появява само в собствената ни глава. Затова не се ласкайте, когато си купувате книгата на Киосаки «1000 идеи как да започнем собствен бизнес». По-скоро нито една от тези идеи няма да стане бизнеса на вашите мечти.

Практически всичко, което е написано там, вече е реализирано (от около преди 10 години) и сегаили не е актуално, или вече не работи както се очаква. Но да се откажете от такава литература не бива. Вашият мозък не може да роди идея на празно място. На него му необходим най-малкото някакъв материал за анализ и сравнения. Колкото повече информация абсорбирате от вън, толкова по-големи са шансовете в главата ви да светне ярката лампа на някаква брилянтна бизнес идея.

Запомнете едно правило: Една наистина добра бизнес идея, която може да ви донесе резултат, трябва да бъде уникална.

Източник за бизнес идеи №1

Въпреки това не е нужен фанатизъм. Тя трябва да бъде уникална в рамките на този регион и отрасъл, в който се готвите да я реализирате. Ако някъде на почивка в Испания сте видяли някакъв интересен бизнес, то там той не е уникален. Но ако във вашия град още никой не знае за него – ето това е уникална идея.

Именно по тази схема в България за последните 20 години се изградиха много успешни проекти. Тези фрайчайзингови системи като „Happy“ или „Българска кухня“ се появиха у нас тогава, когато на запад подобни бизнес системи отдавна вече ги имаше – но това бяха за нас уникални идеи.

У нас започна да се появява първият истински източник на бизнес идеи – просто наблюдавайте какво правят другите.

Продължавам разговора за уникалните идеи. Една идея може да стане уникална, ако към нея добавите някакъв нюанс, който различава вашия бизнес от този на конкурентите ви. Да предположим, че вашите конкуренти продават същата техника като вас, но вие предлагате на клиентите по-добри гаранционни условия.

Или избирате някаква по-тясно специализирана сфера, но произвеждате по-качествени продукти в нея. Напоследък например станаха много популярни магазините за «био-продукти», предлагащи стоки от фермерски стопанства. Цените в тях са много по-високи от аналогичните продукти в магазините наоколо, но заради по-високото качество, те привличат не малко клиенти. 

Източник за бизнес идеи №2

Вторият източник на идеи за бизнес, това са нашите знания и умения. Голям процент от предприемачите имат зад гърба си многогодишен опит като работници в някаква сфера. Защо да не използват този си «капитал» за благото на своя бизнес? В края на краищата не напразно са прекарани много години в работа за някой друг – но пък през това време са придобили знания, умения, навици, връзки, опит, клиентска база. И всичко това може да бъде чудесно допълнение към желанието им да работят за себе си.

Навярно в областта, в която сте работили дълго време, ще ви бъде по-лесно да започнете бизнес. Така ще можете по-бързо да развиете бизнеса и да започнете да печелите добре.

Източник за бизнес идеи №3

Изследвайте пазара. Обикновено точно по този начин се появяват най-големите компании. Пазара – това е баланса между търсене и предлагане. Необходимо е да си изясните какво искат хората да купуват, за какви услуги са готови да платят. И след това започнете бизнес в тази сфера.

Има търсене – вашата задача е да осигурите предлагането. Това е най-безпогрешният вариант да си гарантирате поток от клиенти в началния и най-трудния ви етап.

За всичко това можете да получите информация като пуснете обява, прегледате статистиката в Гугъл или просто от разговорите ви със съседите.

Как да съставите бизнес план?

Е приятели мои, най-после достигнахме до модела на бъдещия бизнес. Ако си мислите обаче, че гениалната идея вече ви гарантира успеха, то вие се заблуждавате жестоко. Бизнесът не приема никакви мъгляви неясноти. Бизесът – това са цифри – сухи цифри, отразяващи доход/разход, пасив/актив, статистика на продажбите, коефициент на полезно действие на рекламните кампании, производителност на труда на хората и т.н.

Така, че преди да се впуснете стремглаво в реализацията на родената от вашата глава идея, е необходимо да пресметнете и да изчислите всичко. Важно е да си изясните няколко основни неща, без които не бива да започвате – колко е първоначалната  ви инвестиция, какъв е размера на ежемесечните разходи и колко време горе-долу ще е необходимо, за да  достигнете до положителен баланс между доходи и разходи. И на  основата на тези данни правите бизнес план. Сега ще поговорим за това по-подробно.

Веднага свикнете да си записвате всичко. В момента, в който решите да започнете бизнес, веднага хартията и химикала трябва да станат ваши постоянни спътници. Добре е да си записвате всичко не само заради отчетността, която ще ви трябва пред данъчни и партньори, но и за да записвате всички ваши планове, цели и задачи.

И бизнес планът ви трябва да стане вашия най-важен документ, дори и ако не смятате да го показвате на който и да е – той е нужен на вас.

И така, с какво да започнем съставянето на бизнес плана? Вземете лист хартия и започнете да пишете разходите, които ви очакват.

Еднократни разходи

Необходимо е да вземете под внимание всичко –  мебели за офиса, принтери, телефони, компютри, прекарване на интернет, климатици, оборудване, рекламни банери, визитки, флаери, разходи за регистрация на фирма, печат, първоначално зареждане със стока, транспорт. Вземете под внимание дори машината за вода и кафеварката. Разбира се, може би не всичко от гореспоменатото е необходимо точно във вашия бизнес. Аз просто се постарах да изброя по-разпространените разходи.

Месечни разходи

Освен средствата, които заминават при започването на бизнеса, във вашата работа ще имате и месечни допълнителни разходи, които също е необходимо да пресметнете точно. Тук влизат наем, заплати на служителите (ако има такива), плащане на телефонни сметки и интернет, разходи по работни материали, консумативи (хартия, кламери), разходи за реклама, данъции,  здравни и трудови осигуровки. Ако нямате щатен счетоводител, то тогава планирайте средства и за тези услуги допълнително.

Първоначално трябва да направите списък с разходи. След това срещу всеки разход трябва да поставите цифра. И накрая имате разходна част на вашия бизнес план, състояща се от два раздела – с еднократните разходи и с месечните.

Планиране на доходите

Ако планирането на разходите е ясно, то прогнозирането на печалбата често е много по-трудно, но трябва да се направи задължително. Само имайки план за получаване на доходи, вие можете да започнете собствен бизнес.

За да си предвидите дохода, можете да използвате следните примери:

— Предишен опит от наемна работа. Ако преди това сте се трудили в тази сфера, то вие сте имали възможност да наблюдавате как са се движели там финансовите потоци. Просто ги пренесете в модела на своя бизнес.

— Опит на конкурентите. Дори ако вашият бизнес сам по себе си е някакво ноу-хау, все едно – така или иначе вероятно съществуват подобни бизнеси. Да вземете статистиката на конкурентите не винаги е лесно, но при желание няма нищо невъзможно. Можете просто да проследите техния начин на работа или да се запознаете с хора, които работят там. Често става така, че вашият бизнес има свой аналог, но не във вашия регион. И в такъв случай можете да  опитате да поговорите със такива собсвеници, тъй като вие не сте им конкурент.

— Изследване на пазара. Това е малко по-трудоемен вариант от предните, но но той има безспорен плюс – той е по-точен, но не е подходящ за всеки бизнес. Например можете да пуснете реклама в медиите на вашия бъдещ бизнес още преди самото му стартиране. По този начин няма да удовлетворите търсенето на потенциалните клиенти, но статистиката от позвъняванията или поръчките ще ви ориентира достатъчно точно А вече на база статистиката ще можете да си прогнозирате печалбата. Освен това при такова изследване на пазара, вие ще можете да съберете база данни с имената на вашите бъдещи потенциални клиенти и да ги прозвъните тогава, когато вашия бизнес вече е в действие. А това ще ви е от помощ.

— Интуиция. Ако съвсем нямате възможност да съберете данни, планирайте дохода, изхождайки от собствената ви интуиция или на принципа «колкото ми трябват».

Сега вече имате цялата ви необходима информация за съставяне на бизнес план и ви е необходимо да ги напишете в една таблица. Когато запишете всички цифри, с които разполагате, ще имате три важни числа:

  • еднократната инвестиция за стартиране на бизнеса, 
  • ежемесечнните разходи всеки месец, 
  • времето, необходимо за възвръщане на инвестицията (определя се с лесни месечни изчисления, при които вадите разхода от дохода.  Когато цифрата стане нула – бизнеса ви е възвърнал инвестицията си).

От къде да вземем пари за старт или как да започнем бизнес от нулата?

Само една малка част от бизнес проектите могат да се реализират без сериозна инвестиция и ако сте намерили такава идея, то тогава вие сте щастливец. Бизнес проектите могат да бъдат малки и да са достатъчни няколко стотин лева, а могат да бъдат и много големи, като в този случай обикновено парите трябва от някъде да се намерят. Как да започнем търсенето?

Вариант 1. Собствен капитал

Този вариант, разбира се, не е универсален и е подходящ за започване на малък бизнес. Но, ако имате възможност да го използвате, това е чудесно, тъй като влагайки собствени средства, ние нищо не рискуваме, освен тези средства. Почти всеки е в състояние да спести и да започне с няколко стотин и дори хиляда лева.

Вариант 2. Кредит

Да получите кредит за бизнес проект в нашата страна е доста сложно, но има алтернатива – никой не ви забранява да вземете потребителски кредит като частно лице. Този метод го препоръчвам на тези, които имат някакъв стабилен източник на доходи, за да са обезпечени докато правят бизнеса, с който искат да се занимават. Така дори и в случай на временни трудности в бизнеса или при пълен неуспех, ще можете да върнете парите на банката.

Вариант 3. Помощ от държавата и Европа

Съществуват държавни и европейски програми за подкрепа на предприемачеството. Кандидатствайки по тези програми, можете да си осигурите финансиране дори от няколко десетки или стотици хиляди лева. Но такива суми могат да получат само тези, които искат да започнат бизнес в определени сектори, важни за държавата като например селско стопанство.

Вариант 4. Намерете партньор с пари

Много от нас са убедени, че не съществуват хора, които да не знаят къде да инвестират парите си, но такива хора има много. Има хора с гениални идеи, но без пари за тяхната реализация. Има и хора с пари, които търсят добри идеи. Тяхната задача е да се открият един друг. Можете да намерите инвеститор в обяви в специализирани бизнес издания, в различни бизнес клубове, на бизнес конференции или с една дума навсякъде, където се събират делови хора. Само трябва да се запознаете с тях и да им представите своята идея.

И в заключение искам да кажа: Ако наистина искате да станете бизнесмен, то вие ще намерите начин да преодолеете всички трудности. Успех!

Препоръчвам ви да прочетете и тези статии: 


Споделете