Блог

КАК ВЛИЯЕ СРЕДАТА НА УСПЕХА

КАК ВЛИЯЕ СРЕДАТА НА УСПЕХА

Споделете

Разбира се Успехът е не само сбор от определени качества и умения, но и от предПоставки. И част от тези предпоставки е Средата. Обектите (или субектите) имат свойството да се просмукват от средата, в която са поставени. Краставицата например не е солена, но след като я сложим в саламурата например на суровата туршия, след известен период от време тя придобива вкуса на саламурата. Така е и с хората. Те се просмукват от Средата, в която живеят, от порядките и мисленето на заобикалящите ги други хора, от тяхната ценностна система. И ако Средата ви не ви удовлетворява, вие имате само три варианта:

Вариант 1). Да се примирите и до края на живота си да живеете в тази Среда – така автоматично приемате ценностите на Средата като свои, дори и да не сте съгласни напълно с тях. Много хора постъпват точно така: те усещат, че нещо не е както трябва – доходите им не са достатъчни, апартамента им е малък, автомобила им е 15-20 годишен, нямат свободно време за семейство, хоби и пътешествия и са на ръба на оцеляването, но… се примиряват, защото хората с които контактуват са по същия начин и това ги кара да вярват, че да не живееш удовлетворителен живот е нещо нормално, защото за това са виновни държавата, премиера, града, съдбата и т.н. Но те не са, те се приемат като жертва на обстоятелствата. И целта на тези хора е да се приспособяват към отредената им среда, в която са се родили. В нея и умират. Ниво на трудност – „лесно“ Именно затова повечето хора използват този вариант – лесно е.

Вариант 2). Да се опитате да промените Средата – този процес е толкова трудоемък, колкото и времеемък. Просто няма да ви стигне отреденото време на Земята. Една сформирана като определен тип мислене Среда е сбор от много индивиди, влияещи си помежду си. Това е предварително обречена на провал кауза – Кауза „Пер тута“. Ниво на трудност – „Невъзможно“. Но пък винаги има идеалисти/герои, които приемат това за своя кауза и й се отдават за цял живот с цената на неудовлетворението от своя и отхвърлянето или неодобрението им от Средата.

Вариант 3). Да смените Средата и да влезете в нова, отговаряща на вашите ценности и мислене. Да се „потопите“ в поток от единомислещи хора и да се „просмучете“ много по-бързо от тези развити на готово ценности, като отдадете и вие вашия дан към развитието на Средата. Ниво на трудност – „трудно“. Този вариант използват по-малкото хора именно защото е трудно, но пък е възможно. Това е вартиант, в който трудното е в началото докато се откъснат от старата среда и се приспособят към новата, но след това…. въпрос само на време (което така или иначе ще отмине и в другите два варианта) да се „просмучат“ от новата среда и да станат част от нея, част от нейните ценности и стойности, което бързо ще ги издигне до това качество на Живот, което е средно аритметично на Средата. Именно този вариант си заслужава да преодолееш всички неудобства, трудности и дискомфорт – именно защото си заслужава. 

Всичко това разбира се е пряко свързано и със стратегията за оцеляване в живота която сте избрали (виж статията Четири стратегии за оцеляване)

P.S. за напреднали:

за напреднали

Това видео ще ви помогне да се ориентирате:

предложение с мен 2

Споделете