Блог

ФИЛОСОФИЯ НА БОГАТСТВОТО ИЛИ КОИ СА ЧЕТИРИТЕ ЗАБЛУДИ

ФИЛОСОФИЯ НА БОГАТСТВОТО ИЛИ КОИ СА ЧЕТИРИТЕ ЗАБЛУДИ

Споделете

ФИЛОСОФИЯ НА БОГАТСТВОТО
В нашето ежедневие ние използваме думата „БОГатство“ толкова често, че дори не забелязваме че в думите „Богатство“ и „Бог“ имат един и същи корен. И тези думи са свързани с един корен не само в славянските езици, а и в латинските – „Dives“ (Богат) и „Divus“ (Бог)
Да бъдеш БОГат – означава да бъдеш самодостатъчен както в материална, така и в духовна сфера. Богатството – това са реализираните божествени възможности на човека. При това във всички сфери на живота. Това е самия живот в цялата негова пълнота! Това е символ на изобилие и отдаване като ползи за другите.

Тялото на човек не може да живее пълноценно ако няма възможност да се храни добре и да носи удобни дрехи, ако няма покрив над главата си и ако няма възможност да си отдъхва пълноценно когато е преуморено от прекомерен труд.

Разумът на човек не може да живее пълноценно без книги и време за тяхното изучаване, без възможност да пътешества и наблюдава, без интелектуален обмен с други хора от други култури.

За пълноценен духовен живот на човек му е нужна спокойна увереност в утрешния ден. В нищета той не може да бъде изразен в пълния си потенциал.

И ако определим всички тези нужни му неща като Ресурси, то без тяхното изобилие човек не може да живее пълноценен живот.

Формулата на БОГатството е следната: ЗДРАВЕ + ВРЕМЕ + ПАРИ = БОГАТСТВО

Повечето хора имат само по две от тези компоненти. Вие преценете как работи тази формула за вас. И ако притежавате само два от тези ресурса, се замислете дали не е време да отворите съзнанието си към истинското БОГатство и да започнете да търсите начин как да го постигнете чрез бизнесите, които дава Новото време…

Колко е хубаво да се събудиш сутринта и да разбереш колко прекрасен е живота, когато не трябва да бързаш за никъде! Когато не трябва да мяташ набързо сандвич в устата си и да го поливаш набързо с кафе, да се изнервяш в задръстванията, да гадаеш дали заради това поредно закъснение ще те уволнят или само ще те лишат от премия. Да не се притесняваш, че бизнеса ти ще пострада от това, че си на Хавайте със семейството си.

Когато можете да да си позволите да не мислите за печалбата… както и за заплатата, когато вашите пари се увеличават от вашата радост от това, което правите, когато с нетърпение ставате рано сутрин и отивате да го правите.

Може би това са някакви несбъднати мечти за вас? Но защо така разсъждавате? Тази ситуация може да стане реалност и за вас. Но за да станете БОГати е нужно да се потрудите и то не малко. Необходимо е също така и да смените начина си на мислене, а това много често се оказва достатъчно сложно, че да не искате да го направите. Но преди да започнем да подреждаме нещата в главите си, в нашата работа или в нашия бизнес, нека да уточним понятията.

Какво е това БОГатство?

Богатството, както мисли средно статистическия човек, е състояние на портфейла, благодарение на което можете да си позволите почти всичко, което си мечтаете да имате и да правите през свободното си време…

Всъщност съществуват два вида притежание на пари:

Богатството като такова и Сигурност.

Сигурност – горепосоченото желано състояние, когато например се събуждате с идеята за нова кола, след обяд отивате в салона и вечерта вече имате нова „играчка“ на паркинга. Когато със същата лекота можете да си позволите мобилен телефон, чиния с равиоли, круиз до Карибите и т.н. Или Сигурност – това е такова състояние на душата, което зависи не от реалната сума в банковата сметка, а от темперамента и качеството на желанията: изпълнявайки своето желание, човек чувства удовлетворение и тогава нека някой да каже, че не може да си позволи всичко, което душата му иска!

Друго нещо е Богатството. Ако сте богати, тогава можете да си позволите не само това, което си представяте сами, но можете да си позволите и това, което вашия добър приятел, скъпата ви майка и всички, които имат право да измислят за ваша сметка желаят. Защото дори и самите вие да нямате богата фантазия, наоколо непременно ще се намерят хора с напълно развинтено въображение. Богатството е когато дълго време получавате високи доходи от вече изградена система, която ви позволява да живеете сигурно и богато едновременно и можете да живеете жвота на мечтите си. Това, че сте получили голямо наследство, спечелили сте от лотарията или сте направили еднократен удар на борсата не означава че сте богат. Това означава, че просто сте спечелили пари еднократно. Но за да ги превърнете в източник на богатсвто, е необходимо да ги управлявате така, че постоянно да започнете да получавате добър месечен доход, който най-добре е и постоянно да се увеличава.

Активи и Пасиви

Пътищата към богатството не са много, но ги има. И общото в тях е само едно: богатите хора се различават от просто осигурените с наличието си на активи. Например, ако човек живее в апартамента си в центъра на София, тъща му живее в собствената си къща в Бояна, а през лятото този преуспяващ човек си почива в своята вила някъде на брега на Средиземно море, това не означава, че той е богат. В крайна сметка този човек се радва на нещата които притежава, но за тях той само харчи пари: това, което има не му носи приходи (поне докато в крайна сметка не ги продаде). Всичко това са пасиви – елементи, които „вземат“ пари от вашия бюджет.

Истинското богатство предполага активи – например същите къщи или апартаменти, но отдавани под наем. В качеството на активи могат да бъдат фирми и бизнеси които генерират приходи, изградени системи, акции и ценни книжа чиято цена расте. По принцип колкото повече пари му идват от активи и колкото по-малко пари плаща за пасиви, толкова повече човек е по-богат и следователно толкова повече е по-СВОБОДЕН.

За да станете свободни, е необходимо да промените начина си на мислене, т.е. да се отървете от заблудите и грешките, които ви пречат да забогатеете.

Заблуда № 1. «Искам много пари»

Един въпрос: Много – това колко е? В крайна сметка философията „колкото повече – толкова по-добре“ не може да се приложи тук. По-добре е да изчислите точно колко ви е нужно за вашето щастие.

Какво да направите?

За да разберете каква е заветната сума седнете, отпуснете се и забравете колко получавате и колко харчите през последните години. Можете да използвате техника, позната от съставянето на бюджета ви, но само леко изменена. А именно пресметнете колко бихте искали да харчите на месец за храна, преживяване, дрехи, здраве, красота и всичко това, за което няма как да не харчите пари. Добавете и пожелателна сума за подаръци и пътешествия, за развлечения и помощ за родителите, като продължите да добавяте и за непредвидени разходи. Не бъдете скромни, но и не прекалявайте (но по-добре второто, отколкото първото). Готови ли сте? Получената цифра – това е ежемесечната сума, която ще ви направи щастливи и ще ви позволи да се почувствате финансово свободни. Така вече първата и много важна стъпка към вашето финансово благополучие вие вече направихте.
Внимание! Важното е да не се увличате в процеса. Например не е нужно в сметката да включите лични самолети, яхти и лимузини за спортно каране 🙂 Запомнете, всички тези неща не ви носят доход. Напротив – нуждаят се от обслужване, което означава разход. Не се увличайте: колко повече се отдалечите от реалността, толкова по-малък ще бъде шанса ви да постигнете желаното.
Заблуда № 2. «Това не е за мен»
Разбира се можете да седите и да се ядосвате, че вашия любим баща не е Бил Гейтс, че не сте се родили като арабски шейх и съответно не сте наследили несметно богатство, че епохата на златната треска е отминала безвъзвратно, че в двора ви дори някакво жалко фонтанче от нефт не се появява… и така до безкрай. Но щом седите и се вайкате, по-добре си спомнете за останалите 100 млн. милионера по света – тези, които са направили сами своите пари.

Какво да направите?

Прочетете биографиите на известни богати хора (само не на наследствените такива), запознайте се с техни интервюта, поговорете с успешни хора около вас, открийте такива успешни хора, които са склонни да ви научат.

Внимание! Важното е в това начинание да започнете да настройвате себе си малко по малко на философията на богатството. И спрете чак тогава, когато у вас се появи твърдата увереност, че вече можете да постигнете поставените цели.

Заблуда № 3 «Това е някакво неясно бъдеще, аз искам да живея сега!»

Не искам да се отказвам от удоволствията на живота като млад, само за да мога на 65 години да карам «Ферари»! С такива лишения мога и да не достигна до такива години. Така че по-добре да живея сега както си искам, да грабна всичко от живота, от колкото да се надявам, че на 80 години ще бъда богат и чак тогава ще живея добре.

Какво да направите?

Снабдете се с химикал и калкулатор (може и с подходяща компютърна програма) и изчислете, че ако подходите умно към този въпрос и проявите упоритост, то вие ще забогатеете много преди 80. Цифрите ще ви убедят много по-добре от думите. Например Финансовият консултант Дейв Рамзи отбелязва: „Ако спестявате само по 100 долара месечно от 25 до 65-годишна възраст, при годишна лихва от 12% ще излезете в пенсия с 1 176 000 долара. Всеки може да се пенсионира като милионер!“ А ако инвестирате по повече от 100 долара? Вярно е, че лихвите се променят с годините, но все пак казах „ако подходите умно“….

Внимание! Когато започнете да печелите, не харчете повече от преди само защото вече ви е „по джоба“ – по-добре реинвестирайте и увеличавайте сумата на инвестицията.

Заблуда № 4. «Безопасността е по-добра от свободата»

Новите неща и неизвестността винаги са плашещи. Дори да напуснеш работата си и да отидеш на друга, макар и с по-голямо заплащане, никак не е лесно: при сегашната ти работа поне всичко ти е ясно и разбираемо, а на новата – всичко ти е непознато. И още по-страшно е да вземете решение и да се откажете да работите на твърда заплата и да започнете да работите за себе си. Защото наред с всички предимства на това да сте си сам шеф на себе си, вие ще влезете в главния прерогатив на шефа – да си плащате заплата. Оказва се, че много хора предпочитат безопасната рутина на финансовата свобода. Всъщност мнозина не избират «безопасната рутина», а «обичайната безотговорност» – в крайна сметка Свободата предполага Отговорност, за която многократно си говорихме…

Какво да направите?

Да престанете да се страхувате (зад страха често се крие обикновен мързел), а решете вашето бъдеще като подходите към него като към интересна многовариантова комбинация: вдъхновението ще ви помага много, но основното е – точен разчет.

Внимание! Ако все пак сте убедили себе си да поемете пресметнат риск, например да смените работата си и…. се е оказало, че това е грешка не изпадайте в депресия и не твърдете, че това не си е заслужавало. Разбира се несполуката винаги е неприятна, но не си заслужава заради нея да се отказвате от цялата философия на богатството. Нима вече не сте приемали математиката като лъженаука, когато в първи клас не успяхте да решите първата си сложна задача?

P.S.: Да сте богат или да изглеждате като такъв?

Ако вече сте пропити с новата за вас философия на богатството, ако сте се настроили «на нужната вълна», повярвали сте в своите сили, ще ви се наложи да промените стила си на живот, адаптирайки го към новата философия. Например спрете да харчите пари напразно и започнете да удържате себе си и жена си от съблазните да купувате не до толкова нужни вещи, например нова кола (когато старата е напълно изправна), нови обувки (само защото са от новата колекция) и т.н. Разбира се част от парите волю неволю ще ви се налага да харчите за бижута, за скъпи часовници, за луксозни дрехи… Това също е инвестиция в бизнеса – вие сте длъжни да изглеждате «като един милон долара». Но помнете, че е по-важно да бъдете богат от колкото да изглеждате такъв. И затова по-добре харчете повече пари за курсове, от колкото за нови костюми. Макар че понякога по-правилно е да направите обратното.

предложение с мен 3


Споделете