Блог

5 ПРИЧИНИ ЗА УСПЕХЪТ НА МАЙКЪЛ ФЕЛПС – 5 ПРИЧИНИ ДА УСПЕЕТЕ И ВИЕ

5 ПРИЧИНИ ЗА УСПЕХЪТ НА МАЙКЪЛ ФЕЛПС – 5 ПРИЧИНИ ДА УСПЕЕТЕ И ВИЕ

Споделете

Майкъл Фелпс – плувец, единствен в историята на спорта 23-кратен олимпийски шампион (13 пъти — на индивидуални дистанции, 10 — в щафети), 26-кратен световен шампион в 50-метров бассейн, многократен световен рекордьор. Абсолютен рекордьор по брой награди (28) в историята на Олимпийските игри.

Постиженията на Майкъл се видяха от милиони хора по целия свят и всички ние можем да да разберем доста за постиженията на нашите собствени цели, въз основа на анлиза на неговия успех.

Ето ви 5 причини за успеха, които са помогнали на Майкъл да превърне своята мечта в реалност.

1. Мислете мащабно

Първата стъпка по пътя към успеха на Майкъл Фелпс била взимането на решение да продължи да мечтае за това, което много хора смятат за невъзможно. Вместо да мисли негативно и да ограничава своя потенциал, Майкъл си позволил да мисли мащабно. «Много хора по пътя ви, независимо какво искате да постигнете, ще ви казват, че това е невъзможно. Но всичко, което е нужно, е въображение:
Мечтаеш, Планираш, Постигаш» – Майкъл Фелпс.

За да откриете вашите реални цели, включете въображението си за мечти толкова силно, колкото е възможно да си представите. Не се поддавайте на изкушението да ограничавате себе си с негативни мисли.
Само освобождавайки своето въображение, ще можете да откриете това, което действително искате от живота.

2. Разделете целта на няколко части.

След определянето на крайната цел, Майкъл и неговия треньор създали серия от краткосрочни цели, които впоследствие го довели до крайната му цел. В периодите между Олимпиадите, Майкъл участвал в националните шампионати. И всяка стъпка, всяко събитие били щателно планирани така, че да позволят на Майкъл да достигне своята крайна цел и да стане най-успешния олимпиец за всички времена.

След като определите вашата крайна цел, ще ви е необходимо известно време, за да я разделите на няколко достижими краткосрочни цели. Придвижвайки се напред, съсредоточете вниманието си върху достигането на краткосрочните ви цели. Достигайте своите междинни цели последователно и за определеното време. Запомнете – опитвайки се да постигнете голямата цел наведнъж, рискувате да подроните собствената си вяра в нейното достигане.

3. Използвайте визуализация

Един от най-мощните методи, използвани от спортистите за постигане на целите им, е ежедневната визуализация как постигат целта сиМайкъл Фелпс използвал визуализацията практически всяка вечер преди заспиване, представяйки си това, което искал да направи и това, което искал да постигне, като вече извършено и постигнато.

Визуализиране на целите преди заспиване – отличен способ за програмиране на подсъзнанието. Колкото повече визуализирате постигането на вашите цели като вече реално постигнати, толкова по-мотивирани и целенасочени ставате. Не подценявайте този велик инструмент за постигане на цели.

4. Вложете своите усилия в хиляди часове

Независимо от това, колко природно талантлив е Майкъл Фелпс, основната причина за постигането на неговите цели е факта, че той бил готов да вложи своите усилия в хиляди часове изморителна, тежка работа, необходима му да стане конкурент на най-високо ниво. По думите на Майкъл «За периода от четири години между Олимпиадите в Атина и в Сидни, аз си взех вероятно четири или пет уйкенда за почивка, като нито един от тях не беше на празник».

Бъдете готови да вложите своите усилия в напрегната работа, необходима за превръщане на мечтите ви в реалност. Невъзможно е да получите нещо, не давайки в замяна нищо. Затова, за да постигнете своята основна цел, бъдете готови да работите с всички сили. Тежка работа, при правилно планирана цел, ще ви доведе до успеха.

5. Фиксирайте и отчитайте своите постижения

Всеки спортист разбира колко важно е да фиксира и да отчита постиженията си, за да има правилна оценка на ефективността и прогреса си. Треньорът на Майкъл, Боб Бауман постоянно фиксирал и отчитал разултатите на Майкъл до стотна от секундата. Така имали доказателства за да могат предвидят как Майкъл се приближава към постигане на целите си.

Докато работите върху постигането на вашите цели, анализирайте своите ключови показатели KPI (Key Performance Indicators – KPIs – http://tuj.asenevtsi.com/BSC/BSC37.htm). Например, ако се учите, си записвайте колко часа на ден отделяте за продуктивно изучаване на учебния материал. Или, ако създавате бизнес, си записвайте колко потенциални клиента намирате всяка седмица. Независимо от това каква е вашата цел, вие ще я постигате по-бързо, ако си записвате и постоянно усъвършенствате своите показатели на ефективност.

Вземете под внимание тези причини за успех и ако ги приложите в живота си, ще можете да постигнете високи резултати или, в краен случай резултати, които в пъти ще превишават вашите досегашни постижения. И няма значение към какво се стремите – към олимпийско злато или към процъфтяване на вашия собствен бизнес – вие ще съумеете да постигнете целта си по-бързо, ако приложите тези пет тайни за успеха.

Вземете опит от Шампионите!

Успех!


Споделете